Orhan’dan Vüs’at’a giden yol: Bir yazarın doğuşu

 

Erhan Bener, abisinin Orhan kimliğinden Vüs’at O. Bener kimliğine geçişinin bir dönüm noktası olduğuna, “bir mit oluşturduğuna” inanır. Kuvvet, zenginlik, bir şeyin boşlukta kapladığı yer anlamına gelen bu isim ona bir istim sağlamış olsa da edebiyatımızın yaratıcı ve üslubuyla cesur yazarlarından biridir Vüs’at O. Bener.

 

Haberin devamı...

Edebiyatımızın üç kuşak yazar ailesi

 

Baba, üç çocuğu ve torunu. Edebiyatımızda önemli yere sahip olan Bener ailesinin eserleri, bir arada okurla buluştu. Ailenin üçüncü kuşak yazarı Yiğit Bener’in girişimiyle Everest Yayınları yeni bir proje başlattı. Yayınevi, “Yazınsal Akrabalıklar: Benerler” özel setiyle okuru üç kuşak yazar yetiştiren Bener ailesiyle tanıştırdı.

 

Haberin devamı...

Bir edebiyat ailesi

 

“Bir aile, üç kuşak ve edebiyatın farklı türlerinde yazmış, yapıtlar vermiş beş yazar. Baba Raşit Bener, oğulları Vüs’at O. Bener ve Erhan Bener, kızı Bilge Bener Bölükbaşı ve torun Yiğit Bener.

Aile onları yazmaya sevk eden, fikirlerinin, yazdıklarının okunup tartışıldığı, birbirilerinin ilk okurları ve eleştirmenleri oldukları doğal bir edebiyat çevresiydi.”

 

Haberin devamı...

Üç Kuşak yazar bir ailenin öyküsü

 

Edebiyatta yazınsal akrabalıklar sık görülmez. Üç kuşak boyunca yazarlar yetiştirmiş aileler ise pek nadirdir. Benerler’in öyküsü öncelikle bu nedenle ilgi çekici kuşkusuz. Ailenin üçüncü kuşak yazarı Yiğit Bener’in girişimiyle Everest Yayınları büyük bir projeye başlattı ve bize üç kuşak yazar yetiştiren Bener ailesini yakından tanıma, eserlerini yeniden okuma ve bu eserler arasındaki bağları keşfetme şansı verdi.

 

Haberin devamı...

Yiğit Bener: Babam ve amcam iki farklı gezegende yaşayan iki ayrı yazar gibi görüldüler

 

Bu yılın edebiyat-yayıncılık alanında heyecan verici işlerinden biri olan ‘Yazınsal Akrabalıklar: Benerler’ serisinin ortaya çıkışını ve Bener ailesine dair yeni projeleri Yiğit Bener’le konuştuk.

 

Haberin devamı...

Bir edebiyat olayı: Bener ailesi

 

Beş yazarı bir araya getiren Yazınsal Akrabalıklar- Benerler adlı altı kitaplık set, Râşit Bener, Vüs’at O. Bener, Erhan Bener, Bilge Bener Bölükbaşı ve Yiğit Bener’in metinlerinden oluşuyor

 

Haberin devamı...

Bener ailesi tek çatı altında

 

Türk edebiyat tarihinin önemli ailelerinden Bener ailesinin eserleri ilk kez tek bir yayınevi tarafından yayımlanacak. Yiğit Bener’in yıllardır özenle koruduğu arşiv açıldı ve hem ona hem Raşid Bener’e, Bilge Bener Bölükbaşı, Erhan ve Vüs’at O. Bener’e ait fotoğraflar, filmler, ses kayıtları, romanlar, mektuplar gün yüzüne çıktı. Bu kıymetli yazılar Everest Yayınları tarafından okura sunulacak. Sürpriz ise Raşid Bener’in bugüne dek keşfedilmeyen romanı…

 

Haberin devamı...

Mesleği yazarlık olan bir aile

 

10 Mayıs 1922 tarihinde doğan Türk edebiyatının ünlü yazarı Vüs'at O. Bener'in dünyaya gelişinin 100. yılını Everest Yayınları bir şenliğe dönüştürüyor. Bener külliyatı 11 ayrı kitap halinde yayımlanıyor.
Asıl sürpriz dededen toruna herkesin yazar olduğu Bener ailesinin ayrı bir altı kitaplık özel setle bir araya getirilmesi. Hepsi özel aile fotoğraflarının yer aldığı kapaklarla süslü altı kitap, iplik dikişleri ve özel kutusuyla okurla özel bir bağ kuruyor. Bu külliyatın yedi yıl süren bir çaba, üç yüz saatlik arşiv çalışması, dijitale aktarılan üç bin fotoğrafın ürünü olduğunu ve daha keşfedilmeyi bekleyen eserler olduğunu müjdeleyelim. Kitaplara gelirsek... 

 

Haberin devamı...

Yiğit Bener Anlatıyor: Amcam, Hocam Vüs’at O. Bener

 

Sanat Kritik, Kıraathane İstanbul Edebiyat Evi ve K24 Kitap Kritik iş birliğiyle, Seval Şahin’in editörlüğünde Vüs’at O. Bener’in 100. yaşını kutluyoruz. Dört bölümlük bu podcast serimiz Yiğit Bener, Nedret Öztokat Kılıçeri, Mahmut Temizyürek ve Ayşegül Yüksel’in anlatılarından oluşuyor. Bu bölümde Yiğit Bener, amcası ve hocası olarak Vüs’at O. Bener’i anlatıyor.

 

Haberin devamı...

Üç Kuşak Yazar Bir Aile: Benerler

 

Haberin devamı...